Vaginal tightening

Gynekologisk Laserbehandling

Att behandla gynekologiska besvär med laser är en metod som inte direkt används i Sverige, men som är en del av vårdprogram i flera andra länder. I Danmark erbjuds vaginal laserbehandling bland annat till patienter med antihormonell behandling för bröstcancer på Hvidovre Hospital. Tyskland rekommenderas laserbehandling som andra val om bäckenbottenträning inte är tillräcklig och därmed innan kirurgi övervägs.
Laserbehandling används också i flera andra europeiska länder.

Laser är en ljuspuls, det finns olika varianter där energin och våglängden skiljer sig men alla har gemensamt att de påverkar både slemhinnor och hud genom att stimulera bildandet av kollagen.

Kollagen är ett protein som finns i hud och slemhinnor som håller ihop huden och ger den fyllighet och spänst. Vi har mycket kollagen när vi är unga men med åldern minskar mängden kollagen och då blir huden slappare och åldras.
Det samma gäller även för kollagenet i slemhinnan i slidan. Här kan vävnaden dessutom tänjas ut och bli slappare efter vaginala födslar och graviditet (detta kan även uppstå vid kejsarsnitt på grund av tyngden från graviditeten som tänjer vävnad).

Gynekologisk laserbehandling är en säker behandlingsform, det finns mycket få biverkningar där de vanligaste är svullnad direkt efter behandling, lite mer flytning från slidan och känsla av värme under behandlingen. Alla dessa går över inom några dagar om de skulle uppstå.

Vad kan du förvänta dig vid besöket?

Vi börjar med ett samtal om vilken typ av besvär du lider av och hur intensiva besvären är. Därefter behövs en mindre gynekologisk undersökning för att utifrån detta välja den bästa typen av behandling för just dig.
Laserbehandlingen känns för det mesta inte alls av i slidan, men runt slidans öppning kan det kännas varmt när behandlingen pågår. Det är inte smärtsamt, men om man vill kan man smörja runt öppningen med lokalbedövande kräm två timmar innan behandlingen. Man behandlar med laser i både slidan och runt öppningen.

Laserbehandlingen ger en ljuspuls som får kollagen att återbildas, detta tar ungefär 3-4 veckor och därför rekommenderas behandling med cirka en månads intervall. Man kommer alltså inte att märka någon skillnad direkt efter behandlingen utan den kommer gradvis efter några veckor.
För det mesta behövs 3 behandlingar med en månads intervall och det slutliga resultatet har man ungefär 3 månader efter sista behandlingen.
Behandlingseffekten brukar hålla mellan 1-2 år, sedan behövs en underhållsbehandling för att behålla resultatet, lite beroende på hur stora besvär man haft och av vilken typ av besvär det rör sig om.

Kontakt

Cosmetics and Beauty AB
Isbergs gata 26 b
211 19 Malmö
040-304500 | info@cosmeticsandbeauty.se
map-markershopping-cartsign-inenvelopeshopping-bag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram