UTBILDNINGSMATERIAL


SPRAYTANNING

1. Introduktion

Tan me togs in till Sverige för ca 7 år sedan. Efter att ha testat många olika märken fastnade vi för Tan me. Vätskorna är lättanvända och torkar snabbt. Resultatet de ger är väldigt naturligt och hållbart.

I Tan me serien finns även försäljningsprodukter ut till slutkonsument, där kunden kan fylla på sin bränna hemma. Perfekt för salongen att ha som merförsäljning.


2. Vätskor

TanMe erbjuder 8%, 9%, 10%, 12%, 14% och 16% DHA vätska och en specialutvecklad vätska för Bodybuildare (14%)

Färgen innehåller grönt pigment (gult och blått blir grönt) vilket motverkar oranget resultat.

PRODUKTERNA ÄR PARABENFRIA, ALKOHOLFRIA OCH OLJEFRIA!
2.1 Viktiga ingredienser i Spraytanning vätskan

[need_login]Dihydroxyacetone eller DHA är det aktiva ämnet i många brun-utan-sol produkter. DHA reagerar med ett protein – keratin, i det yttersta lagret i huden – hornlagret, och skapar där ett brunt pigment. DHA harstammar från sockerrör och sockerbetor, så den aktiva ingrediensen är alltså ett färglöst socker.

DHA är en naturligt baserat keto-socker som reagerar med proteinet på det yttre eller döda ytskikt av huden. Denna icke-toxiska reaktion producerar en tillfällig brunfärgning. Detta är inte ett fläck eller färgamne utan snarare en kemisk reaktion som producerar en färgförändring på huden. Reaktionen liknar den brunfärgande effekten som ses när en skiva äpple exponeras för syre.

Den bruna färgen är jämförbar med utseendet av en UV-baserad solbränna. Eftersom huden ständigt exfolierar sig, är spraytanningens nyans tillfällig. Man förlorar tusentals döda hudceller varje dag. Tanningens färg varar från två till 10 dagar, beroende på applikationstyp och hudens kondition.

I vissa vätskor finns även Erytrulos. Detta ämne och DHA är mycket lika i sammansättning och båda reagerar på samma satt på hudytan. Erytrulos ger en lättare och långsammare utveckling av solbrännan, det tar 24 till 48 timmar att slutföra utvecklingen.

När endast Erytrulos används, bleknar det snabbare än en DHA-baserad brun- utan-sol bränna. Vissa tycker att den slutliga tonen i erytrulos är något rödare och mindre bronsaktig an DHA- baserade solbränna.

De som ej tål DHA bör ej prova spray tanning.

Rekommenderade Salongspriser

Helkropp ink ansikte 375:-
Halvkropp 275:-
Ansikte 150:-
2.2 Innehållsförteckning professionella vätskor

Varning: Endast för extern användning. Får ej förtäras. Undvik kontakt med ögonen. Denna produkt innehåller ej solskyddsfaktor och skyddar ej mot solen.

Produkterna innehåller inga Parabener, ingen farlig Alkohol eller Oljor.

De är ej testade på djur och de är Veganska.

INGREDIENTS: AGUA, DIHYDROXACETONE, GLYCERIN, PROPYLENE GLYCOL, POLYSORBATE 20, IMIDAZOLIDINYL UREA, DISODIUM EDTA, CI 16035, CI 15985, SODIUM METABISULFITE, CI 42090.

DIHYDROXACETONE: DHA används främst som en ingrediens i Brun utan sol produkter. Det härrör ofta från vegetabiliska källor såsom sockerbetor och sockerrör.

GLYCERIN: Framställs av majsolja. En av hudens egna sk fuktighetsfaktorer som effektivt binder fukt till huden. Detta är en väldigt fuktbevarande ingrediens.

PROPYLENE GLYCOL: Framställs syntetiskt ur gasen propan. Är ett vanligt mjukgörande ämne som används i hudkrämer och schampo. Det är en färglös vätska. Gör krämen mindre klibbig.

POLYSORBATE 20: Används som vätmedel.

IMIDAZOLIDINYL UREA: Ett antimikrobiellt konserveringsmedel som dödar mikroorganismer eller hämmar deras tillväxt.

DISODIUM EDTA: Kosmetikatillverkare använder ofta denna ingrediens för en mängd ändamål. Det fungerar främst som ett konserveringsmedel och stabiliseringsmedel, men har också visat sig förbättra skumning och rengöringsfunktionerna i en kosmetisk lösning.

CI 16035: Rött färgämne som används i bl a livsmedel.

CI 15985: Gult färgämne, används i mat, såsom godis, efterrätter, snacks, såser och konserverade frukter.

SODIUM METABISULFITE: Används som ett desinfektionsmedel, antioxidant och konserveringsmedel.

CI 42090: Blått färgämne, som används färgämne i mat.
Vätska spraytanDHA
3. HVLP Maskinen

High Volyme Low Pressure (HVLP)

Denna maskin finfördelar vätskan i små partiklar med hjälp av lufttrycket.

Detta gör att man kan fördela vätskan jämnt över kroppen och färgen blir inte fläckig.

Manuell HVLP Spray Tanning ger det absolut bästa resultatet i jämförelse med automatisk soldusch där det lätt kan bli fläckigt.

Man reglerar lätt styrkan på maskinen genom att vrida den lilla ratten på handtaget. Justera maskinen så att den sprayar tunna lager.

Maskinen har mellan 500 W – 700 W beroende vilket maskin du väljer i sortimentet. 1 års garanti ingår om man sköter maskinen enligt anvisningarna.

Maskinen har ett överhettningsskydd. Blir den för varm så stängs den av i ca 15 min för att kyla ner och skydda att maskinen går i sönder.
3.1 Skötsel av maskin

Efter varje dag som maskinen använts behöver du skölja maskinen så att inga spraytanpartiklar torkar och fastnar i maskinen. Om man inte rengör den kan maskinen spraya ut vätskan prickigt. Om detta skulle hända rengör maskinen grundligt.
Fyll behållaren med ljummet vatten och spraya igenom 1-2 minuter.  Även filtret under maskinen behövs tvättas ibland. Ta ut filtret och skölj rent det, lägg det sedan på tork. Sätt i det i maskinen först när det är helt torrt. 
4. Behandlingen

TanMe professionella vätskor är framtagna för att användas med HVLP maskiner eller airbrush maskiner. Lägg på i tunna lager för bäst resultat. Vänta 5-6 timmar innan dusch eller träning.

Man bör även tänka på att inte ha ljusa kläder direkt efter en spraytanning, då den kosmetiska färgen kan sätta sig på kläderna. Dock brukar det gå bort i en vanlig 40 graders tvätt.


4.1 Före

Säg till kunden att duscha och skrubba huden minst 2 timmar innan behandlingen och tvätta bort smink, deodorant och dylikt noggrant. För bäst resultat skrubba huden ordentligt dagen innan. Duschar kunden för tätt inpå behandlingen är huden fortfarande mättad på fukt och drar då inte åt sig lika mycket av vätskan.

Är kunden väldigt torr på vissa partier på kroppen kan man med fördel smörja in sig på dessa delar. Annars bör man låta bli lotion direkt innan då huden inte suger åt sig vätskan om huden blivit för mättad. Ju torrare huden är desto mer suger huden åt sig!

Se till att inte lägga mer än ett lager på tex händer och fötter, dessa partier är normalt sett torrare än övriga kroppen och drar åt sig mer av vätskan. För att undvika för bruna eller missfärgade partier så lägger man mindre just på dessa ställen.

För bästa resultat raka dig kvällen innan behandling, tex ben och skäggväxt. Vaxning, plock av bryn och rakning bör ej göras direkt efter eller före behandling (vänta minst 8 timmar) det tar dock bort lite av färgen.

Observera: På vissa personer kan det uppstå vita missfärgningar under behandling om de har torrhetseksem eller har mycket torra partier på huden samt pigmentfläckar.
Spraytan
4.2 Under

Man sprayar hela tiden ca 30 cm ifrån kunden. Sticky feet används med stor fördel då kunden slipper bli brun under fötterna.

Vätskan innehåller även en kosmetisk färg som innebär att du lätt ser var du har sprayat och var det fattas färg.

Det tar ca 5 minuter att spraya helkropp.

Kunden bestämmer själv hur många lager färg den vill ha. Man brukar säg att den färgen som kunden får när man sprayar är ungefär samma resultat som när det har gått 8 timmar och kunden duschat av sig överskottet.

Huden ska sedan torka ca 5-10 min för att undvika fläckar.
4.4 Tänk också på att undvika nedanstående till dagen efter din behandling

Solarium
Alla typer av krämer
Puder, rouge, foundation
Bodylotion
Deodorant
Parfym
4.3 Efter

Kunden blir gradvis mörkare under dagen eftersom DHA reagerar med huden. Efter 6 timmar duschas överskottet av och det är då den kosmetiska färgen som går bort. Kvar finns den ”riktiga” färgen som sitter mellan 5-7 dagar.

Undvik kontakt med vatten under tiden färgen torkar, annars kan missfärgningar uppstå. Undvik även att svettas då detta också påverkar färgen.

Efter kunden har sprayat sig bör han/hon ta på lösa kläder, helst i bomull. Detta för att man inte ska skava bort färgen. Har kunden trots allt tighta kläder rekommenderar man att man låter samma kläder sitta på resten av dagen då det är på-tagning och av-tagning av kläderna som skaver bort det mesta av färgen! OBS! Undvik syntetmaterial på kläderna då färgen fastnar lättare på dessa plagg. Detta går dock oftast bort i 40 graders tvätt.

Tänk på att informera kunden om att när den duschar första gången så kommer vattnet att bli brunt. Detta är endast den kosmetiska färgen som rinner av.

Direkt efter första duschen bör kunden smörja sig med lotion. Ju fuktigare huden är desto bättre håller färgen. När man duschar bör man inte ”riva” med handduken utan mer trycka av vattnet med handduken. Korta duschar bevarar färgen och undvik långa bad eftersom hudcellerna mjukas upp för mycket och man tappar mer hud!

Efter 5 dagar bör man börja skrubba sig (med skrubbhandske eller peeling), för att få färgen att trilla jämnt över kroppen. Det är efter ca 5 dagar som hudcellerna börjar att bytas ut.
4.5 Vad är fördelarna?

Solens strålar och solarier ar inte hälsosamma for kroppen. Vi kan erbjuda dig en naturligt gyllenbrun färg utan risk for rynkor, soleksem, sveda eller hudcancer!

Du får ett snabbare resultat än om du solar naturligt eller i solarium. Människor som har svårt för att bli bruna genom solen/solarium far garanterat ett mycket bra resultat av det här. Du kan också bli brun på utvalda delar av kroppen om du inte vill ha en helkroppsbränna.
4.6 Vilka bör ej få en spraytan?

Man rekommenderar aldrig gravida att spraytanna sig. Detta eftersom man aldrig utför tester på gravida, så vet man inte heller hur fostret påverkas av det man andas in.

Våra vätskor innehåller inga ämnen som är farliga men trots detta så är det alltid på eget ansvar om en kund som är gravid vill spraytanna sig.

Ammande kvinnor bör ha bikiniöverdel när de spraytannar sig, så att inte barnet får i sig vätskan som ligger på huden när de ammar.

Är du extremt torr på stora delar av kroppen så bör man överväga om man ska spraytanna sig. Desto torrare hud desto större risk att brännan ser fläckig ut när den börjar trilla av.

Har man bränt sig i solen ska man överväga om man ska spraytanna sig, eftersom när huden börjar fjälla så trillar även spraytannen av. Detta kan ge fläckigt resultat
Ovan får du se en hel spraytanbehandling utförd av vår huvudutbildare Julia.

Kontakt

Cosmetics and Beauty AB
Isbergs gata 26 b
211 19 Malmö
040-304500 | info@cosmeticsandbeauty.se
map-markershopping-cartsign-inenvelopeshopping-bag
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram