Utbildningsmaterial Bodysugaring

Vi har valt att inte skriva ut utbildningsmaterialet eftersom det är en del av vårt helhetstänk. Vill man ända printa ut det kan man göra det genom att trycka på skrivarikonen nedan.

Har man frågor efter att ha sett videon och läst materialet så tveka inte att höra av er till antingen utbildaren eller huvudkontoret.
Introduktion

Välkomna till Body Sugaring utbildning!

Vår vision har från början varit att skapa ett varumärke som står för kvalitet och service.

Vi har under många års tid koncentrerat oss på framtagningen av det svenska hårborttagningssockret. När vi hittade den perfekta konsistensen på produkten tog vi steget att producera sockret i Malmö. Närheten till fabriken innebar ett stort steg för miljön eftersom man nu helt plötsligt slapp att frakta produkten från andra EU länder till Sverige. Att vi dessutom använder svensk socker från sockerbetor gör att vi även kan gynna det svenska jordbruket.

Vi är nu jätteglada över att både för och efterbehandlingsprodukter nu också produceras i Sverige.
Om Body Sugaring

Body Sugaring AB kännetecknas av svenska högkvalitativa produkter och är framtagna för att passa alla hudtyper. Alla våra produkter är veganska. All tillverkning sker på fabriken i Malmö för att undvika långa transporter och bidra till en mer hållbar miljö.

Body Sugaring vänder sig såväl till professionella hudterapeuter som till den som vill använda produkterna för hemmabruk.

Sockret används med en annan teknik än det traditionella varmvaxet och medför en smidigare behandling för dig som terapeut och ett mer skonsamt resultat för dina kunder.


Produktinnehåll: Svenskt socker, ekologisk citron, ekologisk kokosolja och vatten.

Ekologiskt eller logiskt?

Vi använder oss av ekologisk citronsaft och ekologisk kokosolja. Vi har däremot valt att använda oss av ett svenskt socker istället för ett ekologiskt afrikanskt socker. Ekologiskt eller hellre logiskt, vad tycker du?
Ekologisk citron
Svenskt socker
Ekologisk kokosolja
Body Sugaring skiljer sig på många sätt från vanlig vaxning!


De största skillnaderna är:

• Sockret avlägsnas från huden i hårets växtriktning. Detta för att undvika att man bryter hårstråna. Vilket i sin tur resulterar i att huden håller sig hårfri längre.

• Sockret fastnar inte på levande hudceller, detta p.g.a. att levande hudceller är fuktiga.
För att sockret ska kunna fastna på huden och eliminera håret måste ytan vara torr. Detta är en stor fördel vid t.ex. brasilianska vaxningar.

• Med metoden sockring kan man ta bort kortare hårstrån, minimilängd ca 2-3mm.

• Behandlingstekniken utförs endast med hjälp av handskbeklädda händer. Detta innebär att du behöver inte använda dig av spatlar och remsor.

• Det är svårt att komma upp i en temperatur så att sockret skulle vara skadligt för din kunds hud, då konsistensen blir för lös och går ej att arbeta med händerna med.

• Samma sockerklump kan med fördel användas på olika område, t ex först bikini och sen armhålor. OBS! (Förutsatt att det är samma kund!)

• Sockret är en 100 % naturprodukt som består av socker, vatten och citron.
Innehåller inga allergiframkallande ämnen.

• En annan fördel är att sockret är vattenlösligt. Detta innebär att skulle olyckan vara framme och vaxet hamnat på textil, går det bort med i maskintvätt utan problem.
Detsamma gäller om det skulle hamna på väggar eller golv, går detta bort med ljummet vatten.

• Kan kontrollera hårborttagning genom punktbehandling
Sockring

Sockring kallas för semi-permanent hårborttagning. Med denna metod för hårborttagning avlägsnar man håret med roten. Sockret avlägsnas medhårs, vilket resulterar i att färre hårstrån knäcks av än när man vaxar med vanligt traditionellt vax där man rycker mothårs.
Eftersom man tar bort håret med rötterna tar det lång tid innan samma hår växer ut igen. Det nya hårstrået som skjuts ut är mjukt och tunt i toppen, tillskillnad från ett hår som rakats av. Hårväxten kan bli tunnare och tunnare desto fler gånger man vaxar sig.

Återväxten skiljer sig från kund till kund. Men i regel är kunden hårfri ca 2 veckor innan håren sakta börjar komma tillbaka. Rekommenderad återbokning av kunden är ca 4-6 veckor för tex brasiliansk, men ca 8 veckor för tex ben där håren växer mer långsamt.
OBS! Alla kunder har olika snabb/långsam hårväxt.

När är man som mest känslig
• Vissa kunder kan även uppleva att de är känsligare mot smärta om de har en infektion i kroppen eller om de börjar bli sjuka.
• Kvinnors känslighet mot smärta kan varierar under menstruationscykeln. Det sägs att kvinnor är som mest smärttåliga veckan efter sin menstruation.

Sockret skiljer sig från det vanliga vaxet som man avlägsnar mothårs. Du behöver inte fixera huden på samma sätt med sockret. I vissa fall kan det vara lättare att jobba med fixerad hud, men du kan inte skada huden om du inte fixerar.

Sockrets fastheter


Body Sugaring har fyra olika fastheter på sockret:
• Professional (Prof)
• Supersoft (SS)
• Soft (S)
• Firm (F)

Professional är den mjukaste sorten och Firm den mest fasta.
Vilken sort ska jag använda?

Olika faktorer kan spela in:

• Har man högre kroppstemperatur kan man behöva använda fast eller firm.
• Hur varmt eller kallt det är i rummet eller vilken årstid det är kan också spela in.
Detta p.g.a. att kunden då kan vara väldigt varm eller väldigt kall i huden beroende på om det är sommar eller vinter påverkar. På sommaren brukar man behöva använda en fastare sort än vad man har på vintern.
• Det kan även bero på området som du ska vaxa och kvaliteten på kundens hår.
Desto grövre och tätare hårväxt, desto hårdare vax bör du använda.
Huden
Kroppens största organ
Kroppens största organ är huden. Den har en yta på ca 2 kvadratmeter. Hudens olika funktioner är många, den:

• skyddar mot bakterier och virus
• håller kroppstemperaturen på rätt nivå
• förhindrar att man förlorar för mycket vätska
• utsöndrar vatten och salter när man svettas
• lagrar fett och vätska
• skyddar kroppen mot solens skadliga UV (ultraviolett) strålning
• med solens hjälp bildas D-vitamin, som behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium till skelettet
• sinnesorgan som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta
Överhuden (Epidermis)

Det yttersta lagret på huden kallas överhuden (epidermis). Den är mellan 0,05-1,5 mm tjockt.
Det översta lagret av Epidermis kallas hornlagret. Detta består av döda hudceller som innehåller ett hårt hornämne som kallas Keratin. Hornlagret gör huden nästan helt vattentät. Det skyddar även kroppen mot stötar och hindrar att baktierier kommer in i kroppen.

Läderhuden (Dermis)

Under Epidermis ligger läderhuden (dermis). Dermis är ca 1-4 mm tjockt. Detta lager är uppbyggt av fibrer och har mycket blodkärl, känselkroppar och nerver.
I detta lager ligger hårsäckarna. De små kapillärerna förser hårsäcken med näring så att hårstrået kan växa. Detta sker i den anagena fasen och är anledningen till varför det kan komma små blodprickar efter vaxningen på område där håren är väldigt grova eller sitter djupare ner. Detta är inget som är farligt för huden, men förklara gärna för kunden varför detta sker.

Underhuden (Subcutis)

Under Dermis finns underhuden (subcutis). Här lagras fett som isolerar kroppen främst från stötar och kyla.
Hårfolliklar

Hudens stora yta täcks mestadels av hår, men vissa område är helt hårlösa, tex handflator och fotsulor, huden precis bak öronen och ögonlocken. Håren är olika kraftiga beroende var på kroppen de sitter. Ibland ser huden hårlös ut, men den täcks av väldigt tunna, opigmenterade hår som kallas vellushår.

Hårets tillväxt sker i botten på hårroten. Roten är helt dold i huden,
roten omges av sin hårsäck (follikel)
Folliklarna finns över hela kroppen.
Håren växer från papillen som finns längst ned på hårsäcken,
denna är fylld med bindväv och blodkärl.

Talgkörtlarna finns i anslutning till hårsäcken.
Dessa utsöndrar talg som fungerar som
smörjmedel för håret och hårstråna.
Om en hårsäck täpps till eller ett
hårstrå växer inåt kan en
hårsäcksinflammation bildas.
Viktigt!

Får kunden problem med inåtväxta hårstrån kan man skrubba huden regelbundet. Detta tar bort de döda hudcellerna och hjälper det nya hårstrået att hitta upp.
Det är alltid viktigt att förbehandla innan en vaxning, då detta tar bort bakterier som annars hamnar ner i hårsäcken när du ryckt bort håret. Det är även viktigt att följa efterbehandlingsråden som ges så att inte bakterier kommer ner i hårsäcken efter behandlingen.
Hårets tillväxt

Genom sockring dras håret med fördel upp med hårroten och utväxten fördröjs därför med ca 4-5 veckor och blir mjukare. Fördröjningen av utväxten är ytterst individuell och är helt beroende på hur snabb hårväxt man har. Vissa kan uppleva att hårväxten saktas ner och blir glesar desto längre man vaxar sig.

Vaxning av ansiktet brukar man avråda eftersom detta kan stimulera hårväxten. När en kund frågar efter just denna typ av vaxning brukar man informera att om man börjar vaxa ansiktet så kommer man antagligen få fortsätta med detta. Dock finns det kunder som upplever att även håren i ansiktet blir mjukare och glesare, men kunden skall alltid ha fått informationen innan man börjar vaxa.

Håren genomgår 3 olika växtfaser, och kan därför upplevas som att håren växer ut ojämnt.
De tre olika växtfaserna är:

Anagena fasen (tillväxtfasen) Varaktighet 3-4 mån – 7 år.
Andel av allt hår 75-90%
Denna fas är då hårsäcken förser hårstrået med näring (via kapillärerna).

Katagena fasen (övergångsfasen) Varaktighet: 2 veckor.
Andel: 1%
I denna fas börjar hårstrået lossa från hårsäcken.

Telogena fasen (vilofasen) Varaktighet: 3-4 mån.
Andel: 4-24 %
Här har hårstrået släppt och får ingen näring längre, det är på väg att trilla av. Samtidigt som detta sker så har ett nytt hårstrå börjat bildas och ligger i en tidig anagen fas, där man ännu inte ser hårstrået med blotta ögat.


Ansiktshårets djup i anagen follikelfas

1. Skalp 3-5 mm
2. Ögonbryn 2-2,5 mm
3. Överläpp 1-2,5 mm
4. Haka 2-4 mm

Kroppshårets djup i anagen follikelfas

• Axiller 3,5-4,5 mm
• Bröst 3-4,5 mm
• Pubeshår 3-5 mm
• Ben 2,5-4 mm


Kontraindikationer – När bör man ej vaxa?

En kontraindikation är ett tillstånd där behandlingen ej bör utföras.
Det finns relativa kontraindikationer som innebär att problemen är tillfälliga eller att man kan behandla kring området. Ett exempel på detta kan vara om kunden har åderbråck precis där du ska vaxa, då kan man med fördel använda sockret runt området.
Exempel på andra kontraindikationer kan vara:
• Blåmärken
• Svullnader
• Sår
• Åderbråck
• Solbränd hud
• Extremt tunn hud (tex om en kund äter kortison)
• Nya ärr
• Specialbehandlad hud, t ex mikroslipmedel
OBS!
Man ska inte vaxa områden med vårtor, leverfläckar eller hud som är känslig eller irriterad.
Hygien

I vårt yrke är det viktigt med hygienen.
• Sprita och torka alltid av ytor som berörs mycket i behandlingsrummet för att hålla hög standard
• Sätt alltid på locket när sockret ej används. Var noga med att det ej kommer ner damm eller smuts i behållaren.
• Använd alltid en ren handske när du ska plocka upp sockret ur behållaren. Du förbehandlar och talkar alltså med vänster hand om du är högerhänt eller tvärtom.
• Ha alltid kortklippta naglar när du utför en behandling annars riskeras handskarna att spricka.

• Ta av smycken och klockor vid behandlingar.
• Ha alltid håret uppsatt.
• Tvätta och sprita alltid händerna innan och efter en behandling.
Ergonomi

Ergonomi betyder läran om anpassning av både arbete och miljö till människans behov och förutsättningar.
Man ska tex inte slita på kroppen i onödan. Man kan justera arbetsställning, höjd på bänken, ljuset mm men även hur du använder kroppen när du behandlar.
Står du tex upp och behandlar kan du se till att böja på benen istället för ryggen. Ryggen ska vara rak för att undvika skador. Se till att du hellre står brett isär med benen istället för tätt ihop, detta skapar en bättre arbetsställning. Tänk på att de olika typerna av behandling du utför kräver olika höjd på bänken. Vi rekommenderar att ha en bänk som du kan justera höjden på även när kunden har påbörjat sin behandling.
Behandlar du benen så är det praktiskt att ha bänken högre än när du tex utför en bikini/brasiliansk behandling. Även bra belysning gör att du inte behöver böja dig så mycket i onödan, då du ser bättre.
Det är viktigt att hitta en bra ergonomisk ställning redan från början, då du annars lär kroppen ett felaktigt mönster som är svårt att ändra.
anatomi
Problemlösning

Den speciella teknik som krävs när man ska utföra sugaring, kan vara svår i början och kan medföra lite komplikationer. Nedan tar vi upp ett par vanligt förekommande exempel.


Exempel 1: Sockret fastnar på huden
Orsak:
1. Sockret är för mjukt
2. Huden är inte riktigt torr
3. Bristande teknik
4. För lite socker har använts
5. Huden är för varm, vilket innebär att sockret smälter

Lösning:
1. Låt det svalna, gå sedan tillbaka och hämta upp sockret
2. Talka huden
3. Försök eliminera sockret från kanterna
4. Var noga med att lägga sockret ”kant i kant” innan det dras bort
5. Prova med annan fasthet, t ex Soft eller Firm
6. Sista alternativet är att torka bort det med en varm blöt handduk

Exempel 2: Allt hår följer inte med sockret
Orsak:
1. Sockret rycks bort för snabbt
2. Terapeuten är för lätt på handen vid påläggning av sockret
3. Håren fastnar inte ordentligt i sockret

Lösning:
1. Lägg på sockret och vänta någon sekund innan du avlägsnar det
2. Hårdare tryck när sockret stryks på, men ej så att det gör ont på kunden. Tänk på att man är extra känslig vid lymfkörtlarna.
3. Välj en annan fasthet, kundens hår är antagligen grova och sitter hårt. Då kan en hårdare fasthet vara till stor hjälp. Prova även att lägga på sockret flera gånger så att det blandas med det andra innan du avlägsnar det.

Bra att veta

• Det tar cirka en-två timmar att värma upp en
full burk med socker i en vaxvärmare

• Sockret kan med fördel värmas i mikrovågsugn, men
endast 30 sek åt gången!

• Rätt temperatur och konsistens är uppnådd när man kan peta i sockret och det bildas en liten håla utan att du blir kladdig på handsken.

• On-Medium på vaxvärmaren är att rekommendera.
OBS! Sätt ej vaxvärmaren över medium, då sockret blir väldigt
varmt och riskerar att deformera värmaren.

• Lämna aldrig vaxvärmaren igång över natten.
OBS! Försäkringar täcker ej om du lämnar maskiner igång över natten.

• Burken med socker sätts rakt ner i värmaren. Väldigt enkelt att byta burk när en ny behövs, utan kladd. Låt plåtbehållaren vara kvar i värmaren.

• Vaxvärmaren har 1 års garanti.

Efter behandlingen
Efter en sockerbehandling smörjs huden med Body Sugaring Efterbehandling. Denna lotion innehåller bl.a. Aloe Vera och har en lugnande och läkande effekt på huden.
En annan anledning till att man använder Body Sugaring Efterbehandlingen är att sockret är vattenlösligt och eventuella sockerrester försvinner.
Vi brukar som terapeuter låta kunden efterbehandla på den brasilianska själva efter behandlingen. På alla andra områden efterbehandlar terapeuten.
Rekommendationer till kund:
• Ej bad, sol eller träning på 12h efter vaxningen
• Kund skall peela huden 1 vecka efter vaxning för att undvika inåtväxta hårstrån
• Smörj med Body Sugaring Efterbehanding 1 ggr/dag

Kostnader
Materialkostnaden för en brasiliansk vaxning är ca 16: - ex moms.
1 förpackning socker á 1,1 kg räcker till ca 20-25 brasilianska behandlingar.

Startkit
2 st vaxvärmare
3 x 1,1kg hårborttagningssocker
1 st Body Sugaring förbehandling
1 st lavendeltalk
1 st Body Sugaring efterbehandlingslotion
1 paket (150 st) nitrilhandskar
3 st Body Sugaring handdukar
startkit Bodysugaring
Avslutningsvis

Tack för att ni valt Body Sugarings utbildning i sockring.
Vi finns alltid till hands om ni behöver hjälp eller komplettering efter er utbildning.

Kontakta gärna oss vid eventuella frågor eller funderingar på nedan uppgifter.


Julia Wallberg
Utbildningsansvarig
072-306 20 24
julia@cosmeticsandbeauty.se


Anna Svensson
VD/ekonomi/produktutveckling
040-304500
info@cosmeticsandbeauty.se

Utbildningsvideo Bodysugaring

Frågeformulär

Vi hade uppskattat om du tog 2-3 minuter av din tid att svara på vårt formulär om våra utbildningar. Tack för din medverkan för att göra oss ännu bättre och självklart är dina svar helt anonyma.

Öppna formulär[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kontakt

Cosmetics and Beauty AB
Isbergs gata 26 b
211 19 Malmö
040-304500 | info@cosmeticsandbeauty.se
map-markershopping-cartsign-inenvelopeshopping-bag
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram